Показване на основна информация на публикация

dc.contributor.authorГоранова, Пенка
dc.contributor.authorСтефанов, Стефан
dc.contributor.authorТананеева, Живка
dc.contributor.authorGoranova, Penka
dc.contributor.authorStefanov, Stefan
dc.contributor.authorTananeeva, Zhivka
dc.date.accessioned2016-05-19T08:16:13Z
dc.date.available2016-05-19T08:16:13Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn1312-3815
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10610/1607
dc.description.abstractОрганичните продукти се произвеждат в съответствие с определени стандарти за производство. През по-голямата част от човешката история, селското стопанство може да бъде окачествено като органично. След 20 век бяха произведени и предлагани нови и често неизпитани синтетични химикали, изтъквани като подобрения, въведени във всички хранителни продукти. Този по-нов стил на производство е наричан “конвенционален” и за разлика от органичното производство, продуктите се произвеждат много по-бързо и лесно. При органичното производство, използването на конвенционални небиологични пестициди, инсектициди и хербициди е абсолютно забранено. В момента Европейският съюз, Съединените щати, Канада, Япония и много други страни изискват от производителите да получат специален сертификат, за да се разреши продажбата на хранителните продукти като “органични” в рамките на техните граници. Понастоящем 90% от органичната храна, произведена в България, се изнася за по-богатите европейски държави. Българските органични храни са основно плодове (ябълки, праскови, череши, ягоди, малини, сливи, грозде за производство на вино), ядки (орехи и бадеми), билки и подправки (копър, анасон, лавандула и много други), както и органични растителни масла, тютюн, зеленчуци. На пазара има агнешко и телешко органично месо, както и органичен конфитюр и мед. В добавка големи участъци диви земи се сертифицират като органични и в тях се събират диви плодове, билки, гъби. Счита се, че приблизително 60 % от суровите продукти идват от събиране в дивата природа. Органично розово масло, тютюн, вино, плодове са с огромен потенциал за страната, считат германските специалисти. Тази година министерството ще подкрепи органичното фермерство и производство на храни с €12,6 млн. Целта е да се засили местния пазар и да се завземе нов дял на европейския пазар. The organic products are produced in accordance with certain standards of production. Through the most part of human history, agriculture could be qualified as organic. After 20-th century new and often not tested synthetic chemicals were offered, emphasized as improvements, introduced to all food products. This newer style of production is called “conventional” and in contrast to organic production the products are produced faster and easier. Within organic production the usage of conventional nonorganic pesticides, insecticides and herbicides is absolutely forbidden. At the moment European Union, United States, Canada, Japan and many other countries require from the producers to obtain special certificate in order to permit selling of food products as “organic” within their borders. At present 90 % of organic food produced in Bulgaria is exported to richer European countries. Bulgarian organic foods are mainly fruits (apples, peaches, cherries, strawberries, raspberries, plums, grapes for wine production), nuts (walnuts and almond), herbs and species (dill, anise, lavender and many others), as organic plant oil, tobacco, vegetables. There are lamb and beef organic meat on the market as organic jam and honey. As an addition large areas of wild lands are under certifying as organic and wild fruits, herbs, mushrooms are collected. It is considered that 60 % of raw products come from their collecting from wild nature. Organic rose oil, tobacco, wine, fruits are a huge potential for the country according to German specialists. This year the Ministry will support the organic farming and food production with €12,6 millions. The purpose is to strengthen domestic market and to occupy new share on European market.bg_BG
dc.publisherАИ "Ценов"bg_BG
dc.relation.ispartofseries14;5
dc.titleМАРКЕТИНГОВО ПРОУЧВАНЕ НА ПАЗАРА НА ОРГАНИЧНИ ПРОДУКТИ В БЪЛГАРИЯbg_BG
dc.title.alternativeMARKETING RESEARCH OF THE ORGANIC PRODUCTS MARKET IN BULGARIAbg_BG
dc.typeArticlebg_BG


Файлове в тази публикация

Thumbnail

Тази публикация се показва в следните колекции

Показване на основна информация на публикация