Зависимост между цените на производство и инфлацията при хранителните продукти в България
Изглед/ Отваряне
Дата
2022Автор
Борисов, Лъчезар
Резюме
Изследването има за цел да се открият взаимовръзки между общия индекс на цени на производител при хранителните продукти и хармонизирания индекс на потребителските цени при хранителните про-дукти в България. Чрез анализа на взаимовръзките се цели да се разкрие влиянието на цените на производител върху крайната потребителска цена на хранителните продукти, както и периода, в който са налице най-силни взаимовръзки. Резкият скок на цените на хранителните продукти в България, макроикономическите прогнози за продължаване на тази тенденция и влиянието им върху благосъстоянието на гражданите налагат да бъдат анализирани различни взаимовръзки, които да служат за изследване и прогнозиране на процесите в страната. Чрез изследването се достига до извода, че е налице причинно-следствена връзка между общия индекс на цени на производител при хранителните продукти и хармонизирания индекс на потребителските цени при хранителните продукти в България. За разлика от общия случай, когато инфлационните процеси се пренасят от цени на производител към потребителски цени с лаг от 5 месеца, то при хранителните продукти това се случва в рамките на същия месец.