Показване на основна информация на публикация
Възможности за оптимизиране на счетоводното отчитане и анализа на разходите, свързани с ресторанта на „блок-маса” или „шведска маса” в хотелиерството
dc.contributor.author | Илийкова, Йорданка | |
dc.date.accessioned | 2018-10-29T06:10:01Z | |
dc.date.accessioned | 2018-10-29T06:10:01Z | |
dc.date.available | 2018-10-29T06:10:01Z | |
dc.date.available | 2018-10-29T06:10:01Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.issn | 1311-9206 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10610/3946 | |
dc.description.abstract | Проблем в хотелите, които предоставят услугата изхранване на „блок-маса” (или на „шведска маса”), чиято цена е включена в една обща с тази на нощувките, е отчитането и ефективният контрол върху пълното влагане на отпуснатите, от складове и хладилни помещения, хранителни стоки в готовата кухненска продукция. Следенето за промяна в цените на доставките на стоките в разгара на туристическия сезон (познато в практиката още като „Food and Beverage Cost Control“), изчисляването на т. нар. „храноден“ и „напиткоден“, и честите инвентаризации за установяване на наличностите към даден момент, във връзка с отчитането на стойността на основните преки разходи 1 - вложените хранителни стоки - за определен период, са обективно необходими. | bg_BG |
dc.publisher | Tsenov Publishing House | EN_en |
dc.relation.ispartofseries | 3;5 | |
dc.subject | хотел | bg_BG |
dc.subject | „блок маса” | bg_BG |
dc.subject | „шведска маса” | bg_BG |
dc.subject | счетоводно отчитане | bg_BG |
dc.subject | счетоводен анализ | bg_BG |
dc.subject | разходи | bg_BG |
dc.title | Възможности за оптимизиране на счетоводното отчитане и анализа на разходите, свързани с ресторанта на „блок-маса” или „шведска маса” в хотелиерството | bg_BG |
dc.type | Article | bg_BG |