dc.contributor.author | Монева, Галя | |
dc.date.accessioned | 2024-03-05T14:30:54Z | |
dc.date.accessioned | 2024-03-05T14:30:55Z | |
dc.date.available | 2024-03-05T14:30:54Z | |
dc.date.available | 2024-03-05T14:30:55Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.issn | 1313-6542 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10610/4929 | |
dc.description.abstract | Целта на разработката е да се систематизират моделите за анализ на менюто за ресторантьорски бизнес и да се приложи подходящ инструментариум, на базата на който да се осъществи меню инженеринг като инструмент за максимализиране на приходите и оптимизиране на рентабилността. В първата част на студията е разгледано значението на менюто в ресторанта. Във втората се систематизират и представят съществуващите модели за анализ. В третата част е изследвана приложимостта на меню инженеринга за анализ на менюто в контекста на ревеню мениджмънта. В четвъртата част е избран най-подходящият за целите на научната разработка модел и посредством специализиран софтуер той е апробиран в два съпоставими ресторанта чрез математически алгоритъм. Върху основата на получените от практическото изследване резултати са направени изводи и са формулирани препоръки, насочени към мениджмънта, с оглед увеличаване на рентабилността на елементите от менюто, оптимизиране на приходите и пови-шаване на конкурентоспособността на ресторантьорските предприятия. | bg_BG |
dc.publisher | Tsenov Publishing House | EN_en |
dc.relation.ispartofseries | 18;3 | |
dc.subject | ресторантьорски бизнес | bg_BG |
dc.subject | меню инженеринг | bg_BG |
dc.subject | техники за анализ на менюто | bg_BG |
dc.title | Меню инженеринг – инструмент за приложение на ревеню мениджмънт в ресторантьорския бизнес | bg_BG |
dc.type | Article | bg_BG |