• English
    • български
  • English 
    • English
    • български
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Статии
  • Списание "Бизнес управление"
  • View Item
  •   Home
  • Статии
  • Списание "Бизнес управление"
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Разкриване на латентните резерви на търговията на едро в хранително-вкусовата промишленост в условията на икономическа криза

Thumbnail
View/Open
956ff77200f4143a91f062adb7067f53.pdf (2.288Mb)
Date
2021
Author
Носаченко, Александър
Metadata
Show full item record
Abstract
В статията се разглеждат подходите за идентифициране и оценяване на латентни резерви в условията на световната икономическа криза в хранително-вкусовата промишленост и тяхната стратегическа важност за страната. Целта е да се разгледа възможността за идентифициране на скритите резерви в търговията на едро в областта на хранително-вкусовата промишленост. Моделът на измерване на латентните променливи е избран като методология на изследването, която позволява да се вземат предвид вътрешните и външните променливи и се основава на разпоредбите на факторния анализ. Теоретичното изследване на концепцията позволява да се обоснове резервът като неизползвана възможност за развитието на икономическите субекти, като например предприятията, и да се повиши тяхната конкурентоспособност чрез идентифициране на скритите стойности с цел по-нататъшното им ефективно функциониране. Обосновани са видовете латентни резерви на търговия на едро в хранително-вкусовата промишленост в кризисни условия. Латентните резерви с корелирани характеристики са избрани с помощта на факторния анализ. Изчисляват се вариацията на променливите за петте избрани фактора и стандартното отклонение на нормализираната стойност. В резултат на изчисленията е избрано да се разглеждат два идентифицирани фактора. Определят се коефициентите на връзки между външни и вътрешни латентни променливи и се отличават вероятните латентни характеристики. Изчисленията показват значителен натиск, в зависимост от тежестта на външните влияния, така че по скалата на измерването експертите дават по-високи оценки за последните параметри, които се отразяват в конструираната матрица. Резултатите от изследването позволяват да се проследят връзките между външни и вътрешни латентни променливи и да се изгради SWOT-анализ за предприятията в хранително-вкусовата промишленост, който позволява да се очертаят перспективите за функционирането на предприятията в този отрасъл.
URI
http://hdl.handle.net/10610/4570
Collections
  • Списание "Бизнес управление"

Contact Us | Send Feedback
 

 

Browse

All of DSpaceSections & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Contact Us | Send Feedback