Показване на основна информация на публикация
Разкриване на латентните резерви на търговията на едро в хранително-вкусовата промишленост в условията на икономическа криза
dc.contributor.author | Носаченко, Александър | |
dc.date.accessioned | 2022-04-29T13:43:56Z | |
dc.date.accessioned | 2022-04-29T13:43:53Z | |
dc.date.available | 2022-04-29T13:43:56Z | |
dc.date.available | 2022-04-29T13:43:53Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.issn | 0861-6604 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10610/4570 | |
dc.description.abstract | В статията се разглеждат подходите за идентифициране и оценяване на латентни резерви в условията на световната икономическа криза в хранително-вкусовата промишленост и тяхната стратегическа важност за страната. Целта е да се разгледа възможността за идентифициране на скритите резерви в търговията на едро в областта на хранително-вкусовата промишленост. Моделът на измерване на латентните променливи е избран като методология на изследването, която позволява да се вземат предвид вътрешните и външните променливи и се основава на разпоредбите на факторния анализ. Теоретичното изследване на концепцията позволява да се обоснове резервът като неизползвана възможност за развитието на икономическите субекти, като например предприятията, и да се повиши тяхната конкурентоспособност чрез идентифициране на скритите стойности с цел по-нататъшното им ефективно функциониране. Обосновани са видовете латентни резерви на търговия на едро в хранително-вкусовата промишленост в кризисни условия. Латентните резерви с корелирани характеристики са избрани с помощта на факторния анализ. Изчисляват се вариацията на променливите за петте избрани фактора и стандартното отклонение на нормализираната стойност. В резултат на изчисленията е избрано да се разглеждат два идентифицирани фактора. Определят се коефициентите на връзки между външни и вътрешни латентни променливи и се отличават вероятните латентни характеристики. Изчисленията показват значителен натиск, в зависимост от тежестта на външните влияния, така че по скалата на измерването експертите дават по-високи оценки за последните параметри, които се отразяват в конструираната матрица. Резултатите от изследването позволяват да се проследят връзките между външни и вътрешни латентни променливи и да се изгради SWOT-анализ за предприятията в хранително-вкусовата промишленост, който позволява да се очертаят перспективите за функционирането на предприятията в този отрасъл. | bg_BG |
dc.publisher | Tsenov Publishing House | EN_en |
dc.relation.ispartofseries | 3;4 | |
dc.subject | латентни резерви | bg_BG |
dc.subject | предприятия от хранително-вкусовата промишленост | bg_BG |
dc.subject | икономическа криза | bg_BG |
dc.title | Разкриване на латентните резерви на търговията на едро в хранително-вкусовата промишленост в условията на икономическа криза | bg_BG |
dc.type | Article | bg_BG |